Weblog

Verluchting Aanpassen

Begin maart zijn we hebben we de verluchting van het vlieghok aangepast. De oorspronkelijke verluchting was ongeveer net zoals het was in het seizoen 2008 en 2009. En toen werd er op de ZLU vluchten hard gevlogen. Naderhand werd het hok als schuur gebruikt, verdween het plafond en in de loop der tijd raakte e.e.a. in verval. Totdat we in 2019 besloten om te herstarten. Zo goed als we dachten werd het vlieghok weer terug opgebouwd maar we merkten vorig seizoen dat het nog niet optimaal was.

Alle plafondplaten zijn weer verwijderd. En zie hoe Andre in de weer is om al het duivenstof erachter te verwijderen:) Onze oude Henry stofzuiger werkte nog dus dat is allemaal goed gekomen! Deels nieuwe plafondplaten schuin oplopend in het vlieghok geplaatst waardoor er een schoorsteen effect is gemaakt. Nu ook met schuiven erin om de boel te kunnen regelen want in onze tuin kan het bij westenwind nog behoorlijk waaien.

Deel plafond met lichtdoorlatende plaat in aanbouw.

Inmiddels vlogen de doffers lekker buiten. Met prachtig helder weer vermaakten ze zich dan ook best! Tussen de koffie door hielden we ze in de gaten en af en toe landde er 1 op het hok, nieuwsgiering kijkend wat we allemaal aan het doen waren. Om die plafondplaten een beetje op de juiste schuinte te krijgen hebben we de broedvakken nog zo’n vijf centmeter laten zakken. Dat bleek uiteindelijk nog het meeste werk te zijn geweest.

Aangepast plafond nu met schuiven er weer in.

Uiteindelijk zat alles weer zijn plek en door de schuiven hebben we de mogelijkheid om de gebruikte lucht die afgevoerd wordt te regelen. De doffers weer naar binnen en die waren best wel druk en rumoerig geworden. Nu ik dit schrijf is het alweer een paar weken geleden en door het mooie weer en de goed werkende verluchting zit alles er strak bij. Dat hopen we zo te houden de komende tijd!

In hetzelfde weekend dat we de verluchting aanpasten hebben we ook de oude (niet meer) licht doorlatende golfplaten vervangen door golfplaatjes die wel weer licht doorlaten. Voordeel van deze golfplaatjes is ook nog dat ze niet meer schijnen te vergelen door de zon. Het begint zo weer op een hok 2.0 te lijken!:)

Nieuwe licht doorlatende strook golfplaatjes.

Koppels samenstellen

In Februari zijn Joke en ik een weekje in Limburg op vakantie geweest en heeft Andre de duiven verzorgt. Ik had het stambomenboek mee op reis genomen en heb na een aantal avonden puzzelen de koppels weer op papier staan. En er zitten door de mix met een aantal kweekduiven mooie koppelingen bij! We starten het vliegseizoen 2022 met zo’n 22 koppels nestduiven waarvan ongeveer de helft jaarling is. De andere helft heeft in 2021 de ZLU vluchten Agen en Narbonne gehad en is inmiddels meerjarig.

De huidige lichting jaarlingen gaat opnieuw mee op deze twee genoemde vluchten en voor de meerjarigen gaan we enkele andere vluchten uitzoeken. Om het puzzelen voor de koppelingen wat ingewikkelder maar ook weer niet te ingewikkeld te maken worden de jaarlingen onderling gekoppeld en de meerjarigen ook onderling waarvan een enkele ook op een kweekduif gekoppeld wordt.

Inmiddels zijn we terug van deze korte vakantie in Limburg met oa. een bezoek aan de duivenvrienden Fam. Nix uit Bocholz en Wahlwiller. Afgelopen weekend zijn Andre en ik naar Baarle Nassau gereden voor het inslaan van de benodigde voeren. Voorlopig is onze voer voorraad aangevuld met kweek – en jonge duivenvoer, nieuwe broedschalen en nestmateriaal, een waterbak (groot model) en wat andere kleinigheden. Je kunt zeggen: laat het kweekseizoen maar beginnen…. maar nee hoor, dat wordt nog even wachten om zo ook het gooien van de eerste pen uit te stellen. De jongen zullen dit jaar op de natoer gespeeld gaan worden.

Een volgende keer zal ik wat plaatsen over het verbouwen van het vlieghok. Tot dan!

Vlieghok verbouwen & update kwekers

Om met de kwekers te beginnen: na de koppeling die vlak voor de de winterse februari sneeuw plaatsvond was het verbazend hoe snel 11 van de twaalf koppels op eieren zaten. We hebben 1 bejaarde duivin op het hok en tsja, die wil wel en vindt het allemaal prima maar heeft net als vorig jaar wat meer tijd nodig! Dat is haar gegund en ze mag die tijd nemen. De anderen zitten lekker te broeden, het is vrij rustig op het kweekhok en ze zitten er mooi bij! We hebben de afgelopen week nog twee versterkingen erbij gehaald: een serie van vier glazen dakpannen ter vervanging van een oud kunststof raampje waar geen licht meer door kwam. Beetje extra licht voor de kwekers kan geen kwaad:) En een mooie doffer afkomstig van Corné van Oeveren, uit de Pastoor en Miss Selene. De Pastoor komt uit de Poulidor en Elique van Arjan Beens en Miss Selene komt uit de Euro Selene van Arjan Beens. We hopen daar knappe jongen uit te kweken!

In tussentijd hebben Andre en ik de overige broedhokken in de keuken in elkaar gezet. Ja, je moet wat want de schuur was nogal fris en het waren per slot bouwpakketten:) Verbazing van de weinige visite die de afgelopen twee weken langs kwam, want ze stonden daarna netjes in de huiskamer opgesteld…. De nieuwe meubeltjes hebben we vandaag toch maar verplaatst en ze hangen nu mooi in ons vlieghok. Ons vlieghok is nu ook ruimer want het bestond vorig jaar nog uit een vlieg- en een kweekgedeelte. Het wandje is eruit, de plafondplaten erboven zijn schoon gemaakt net als de wanden:

Daarna de eerste rij van vier broedhokken erin en al snel volgden de andere rijen:

Andre bevestigd de broedvakken:

Uiteindelijk zijn het twintig broedvakken geworden en op elk frontje hebben we de schuifdeurtjes van een apart kleurtje voorzien. Aan de onderkant krijtbordverf en daarop kunnen we het betreffende koppel met schoolbordkrijt op krijten, dat laatste is een experimentje:) In de toekomst komt eronder over de gehele lengte nog een schotje waarachter eventueel met een deurtje een losse broedschotel te plaatsen is. Na het maken van de foto’s zijn de doffers terug gezet in het hok en het is geweldig om te zien hoe snel de verbazing dan omslaat in een levendig geheel dat van het ene vak naar het andere vliegt!

Ziezo, deze klus zit er weer op, de komende weken mogen ze elke dag weer los en begint het trainen weer, tot de volgende blog!

Februari koppeling

Vandaag, zaterdag 6 februari, hebben we onze kweeduiven gekoppeld. Hoewel het weer de komende dagen in Nederland voor winterse sneeuwbuien zal zorgen, waren onze kwekers er wel aan toe. Alle koppels lijken dan ook goed aangelopen te zijn. We gaan morgen bekijken welke er al los kunnen. Altijd weer een mooi moment, de eerste koppeling van het nieuwe jaar! En dat in ons vernieuwde kweekhok. We hebben twaalf koppels gezet en daar zitten heel wat beloftevolle duiven tussen. Met dank trouwens aan Gerard Dekker van Kweekhok Gemade uit Assendelft. Van Gerard, onze oud voorzitter van duivenvereniging Zaanstreek Noord uit Wormerveer, kregen we nog twee beloftevolle duivinnen. Mooie zomerjongen van 2020 die inmiddels gekoppeld konden worden! Gerard is de vroegere compagnon van André van den Herik. Op zijn website staan heel wat goede duiven en koppelingen voor 2021! Deze twee duivinnen maken dat ons kweekhok nu op volle sterkte is, Gerard nogmaals hartelijk dank!

Tussendoor hebben we vandaag gewerkt aan de nieuwe broedbakken voor het opgefriste vlieghok. Het worden 20 broedbakken en daarin komen voor dit jaar voornamelijk jaarlingen te zitten. Onder deze broedvakken komt een schotje waarachter nog plaats is voor enkele motivatie hokjes. Hoe dat er uit komt te zien zal ik later met een foto verduidelijken!

In afwachting van de eerste eieren, tot de volgende blog!

Januari 2021: Voorbereiden Kweek

Begin van dit jaar zijn we nog even met de auto naar de Firma van Tilburg gereden. Voor de kweek hebben we daar nieuwe broedschotels, nestmatjes, en tabakstelen gehaald. Er was ook nog een mooie voer aanbieding! Met een gevulde achterbak reden we met zonnig weer terug naar Krommenie. Een week daarvoor waren de kwekers al door dierenarts vd. Sluis geënt tegen parathypus, is ook de mest gecontroleerd en alles zag er gelukkig goed uit! Ook de nieuw bestelde broedvakken zijn geplaats en we hebben nu een kweek afdeling met plaats voor twaalf kweekkoppels.

De kweekdoffers en duivinnen zitten nog gescheiden en worden op dit moment bijgelicht. We hopen ze volgende week te kunnen koppelen! Toch wordt het nog een beetje puzzelen om de laatste koppels samen te stellen. Dat zit namelijk zo: voor het kweekhok hadden we vorig jaar nog enkele late jongen uit speciale kweekkoppels gekweekt om dit jaar met eigen materiaal ons kweekhok te versterken. Nu zijn er toch nog wat meer doffers over gebleven dan duivinnen. De doffertjes zijn te mooi om niet uit te gaan kweken, we hebben nog plaats in het kweekhok en dus bekijken we nog of en hoe we aan een enkele mooie duivin kunnen komen.

We missen allemaal natuurlijk de jaarlijkse tentoonstelling die in januari in ons clubgebouw “Zaanstreek Noord” te Wormerveer werd gehouden. Met daarbij vaak nog een bonnen- of duiven verkoop, een hapje en een drankje en iedereen die elkaar weer eens kan spreken op de club! Gelukkig hebben we nog de achtertuin met het duivenhok, wat afwisseling geeft en waar we allemaal weer hopen op het kweken van een mooie ronde jonge duiven! Zodra het kan zal het clubleven weer opgestart worden en kunnen we elkaar weer eens bijpraten. En inmiddels als ik dit schrijf is het bijna weer februari en als dat eenmaal zover is dan komt de voorjaarsmaand weer in zicht! Begint het al te kriebelen?

Als laatste van deze blog nog een nieuwtje van heel andere aard: ons Ollie is bij ons (Joke en Jeroen) komen wonen…. Wie of wat Ollie is? Nou hieronder dan de foto van het knappe mannetje! Hij groeit goed, is ondeugend…., kan ook blaffen, is inmiddels al een poos zindelijk, vindt duiven heel interessant(!), leert van zijn bijna 12 jaar oudere “broer” Spike heeeel veeeel dingen (goede en slechte….), kortom, een soort gezinslid hebben we erbij:) We zullen hem in de toekomst nog wel eens bij het hok zien scharrelen! Tot de volgende blog….

Bijna Winter….

Inmiddels begint de temperatuur buiten te dalen, wordt het in de hokken ook wat frisser en krijgen de duiven wat meer trek. We houden ze nog kort en een enkele keer ontsnappen er wat doffers als Andre of ik de deur niet op tijd achter ons dicht gedaan hebben. Hongerig als ze zijn vliegen ze namelijk direct naar ons toe!

Twee weken geleden hebben we nieuwe broedbakken besteld voor zowel de kweek- als de vliegduiven. Zodra we ze kunnen ophalen zullen we eerst het kweekhok daarmee voorzien. Het kweekhok van binnen wat opfrissen, broedbakken en kweekdoffers al in dat gedeelte plaatsen en dan zijn we ruim op tijd voordat er gekoppeld gaat worden. Het zal wel opknappen met een paar knappe broedvakken!

Gisteren zijn we op de club geweest om alle duiven van ons te laten inenten. Alle duiven hebben we zodoende weer eens in de hand gehad en ze zagen er voor in dit stille seizoen prima uit! We hebben er nog een aantal te veel maar dat kan straks nog van pas komen als we gaan koppelen en hier of daar een koppel niet zou willen pakken.

Wekelijks ga ik even naar de markt in Wormerveer en haal daar stronken boerenkool. (zonder worst….) Grappig om te zien dat ze er de eerste keer wat nieuwsgierig maar ook onwennig naar keken. s’Avonds was echter alles op en inmiddels vallen ze erop aan wanneer ik het in het hok ophang! Ook van de mineralen wordt steeds gegeten, het ontbreekt ze aan niets.

Terug in de tijd: 2009

In 2009 speelden we op dit hok van 6 meter lengte en dat slechts verdeeld was in twee afdelingen. Een jonge duivenafdeling en een oude duiven afdeling. We speelden op nest met circa 24 koppels, echt wel het maximale aantal oude duiven wat op dit hok mogelijk was! Maar het klimaat was goed, droog, luchtig en de vlaggen deden de rest! Ze trainden daar lekker door:)

Met de nieuwe broedvakken die we in 2007 plaatsten nog een foto uit de oude doos….

Inmiddels hebben we dit hok met een ren uitgebreid. Voor 2021 zullen we nog nieuwe broedvakken gaan plaatsen en hebben we dan plaats voor 20 vliegkoppels. Zodra het weer een beetje opgeknapt is komt er wel een foto van de nieuwe situatie op de site.