Weblog

Jongen uit de kwekers en vliegers te koop!

Uit onze kweek- en vliegduiven zijn jongen te koop. Op de verkoop pagina staan de proforma stambomen van de kweekkoppels en zoals u kunt zien komen de jongen uit zeer goede lijnen. Omdat we zelf slechts zeer klein behuisd zijn kunnen we onmogelijk zelf alle jongen behouden. Met onze vliegers gaan we in 2024 weer deelnemen aan een aantal ZLU vluchten en hopen net als in 2023 weer op mooie resutaten! De vliegers worden op nest gespeeld. Het gehele jaar kunt bij ons terecht voor jonge duiven ter versterking van uw eigen kweekduiven en vliegers. Neem gerust contact met ons op via de contact pagina. U bent van harte welkom!

ZLU Huldiging januari 2024

In Januari vond de jaarlijkse Sterrenshow van de kampioenen en prijsuitreiking van de ZLU vluchten van vliegseizoen 2023 plaats in het Zuid Limburgse Geleen. Andre nam namens onze combinatie de honeurs waar, werd gehuldigd en kreeg een vaas voor onze prestatie op Agen: ons twee jarig nest duivinnetje Elodie speelde een 7e nationaal ZLU Agen Oud tegen 5449 duiven! De avond was gezellig en er waren vele bekende topmelkers en ook vrienden van ons aanwezig. Elodie is een zeer goed gebouwde duivin en zei verhuisd dit seizoen voor een samenkweek naar een topmelker! Kinderen van haar zitten in 2024 in ons kweekhok.

Podium uitreiking vazen ZLU Agen 2023

Onze nieuwste vaas van 2023 te midden van de vazen die we tijdens ons vorige combinatietijd in 2008 wonnen.

Bonnenverkoop PV Zaanstreek Noord

Onze club houdt een bonnenverkoop op GPS-AUCTIONS.COM en hierop staan heel leuke bonnetjes! Daar wil ik onze volgers graag even van op de hoogte brengen. Velen weten het natuurlijk wel: PV Zaanstreek Noord is tevens Nationaal Inkorfcentrum en we hebben vele club leden die op de grote fond super goed presteren! Maar ook op de dagfond en op de vitesse zijn wij een aantal zeer goede en bekende liefhebbers rijk! De bonnetjes verkoop eindigt op 8 januari om 20.00 uur. Wij hebben ook een bon (lot 14) voor een jonge duif 2024 uit ons kweekhok geschonken en daar gaan we een hele mooie schenking van maken! Houdt u de veiling in de gaten?!

Zelf een kijkje nemen: klik hier om direct naar de veiling te gaan. Veiling is inmiddels gesloten.

We hebben zelf een schitterend duivinnetje kunnen aanschaffen uit de kweekstal van Cees Ouwehand (voormalige combinatie Fred Kramer en Cees Ouwehand) uit een voormalige samenkweek van deze combinatie met Jelle Jellema. In dit duivinnetje zitten de toplijnen van de Frazier en Romee! Deze duivin is verhuisd naar ons kweekhok.

Aankoop jonge duif 2023 lijn Frazier- Romee.

Verbouwen voorkant kweekhok

In de kerstvakantie zijn Andre en ik en met hulp van Joke begonnen aan het vernieuwen van de voorkant van het kweekhok. De oude deur werd erg slecht, een daksteun was een aantal centimeters doorgebogen, het raam kon niet open en nog wat dingetjes. Al slopende kwamen er natuurlijk nog meer zaken te voorschijn en tussen alle kerstbuien en kerst aangelegenheden door vorderde het werk gestaag. Het (ver)bouwen zit er in januari inmiddels op! De voorzijde is helemaal vernieuwd en dubbelwandig afgetimmerd. Binnenin is er nu plaats en ruimte voor ongeveer 8 a 10 kweekkoppels. De kweekkoppels en de pro forma stambomen van de jonge duiven uit 2024 staan binnenkort in de rubriek: “te koop”.

Oude voorkant kweekhok.

Oude voorkant er deels uit.

Voorzijde kweekhok met nieuwe rabbat delen, raam en deur.

Zoals het in 2024 is geworden.

Bouwen hoekopstelling broedvakken

Het vlieghok voor de fondduiven is ingericht met twee afdelingen waarin twintig broedvakken zitten. Nu hebben we de mogelijkheid om in de zijwand nog acht broedvakken te monteren en met deze klus zijn we eind december begonnen. Nadat de duiven achter de schuifwand zijn gezet konden we in de vaste zijwand een gat zagen, een balkenframe monteren en na wat passen en meten de twee kolommen van elk vier broedbakken erin bevestigen. Deze broedbakken steken aan de andere kant nu dus uit in het kweekhok en zullen daar nog zo afgewerkt worden dat de kweekduiven er niet bovenop kunnen gaan zitten. De afwerkingslatten aan de binnenzijde van het vlieghok worden nog gemonteerd.

In het vlieghok hebben we nu plaats voor 28 koppels, een flinke uitbreiding dus. We zijn erg benieuwd ook naar de onderlinge strijd en motivatie die dat het komende vliegseizoen gaat opleveren! Nadat we de duiven weer in het hok gelaten hadden bleek meteen al hoe opgewonden sommige de nieuwe broedvakken en zitplaatsen begroeten. Druk, druk en nogeens druk….:)

De volgende fase is de herinrichting van het kweekhok met acht broedbakken. Ook komt er een nieuwe deur en een nieuw raam in de voorzijde van het kweekhok. Maar hierover later weer meer.

Hieronder twee foto’s van voor- en na de verbouwing.

Vroege duif van Nationaal Agen ZLU en Nationaal Barcelona ZLU 2023

Na een nat en koud voorjaar sloeg het weer in juni om. Lekker zonnig en droog weer! Met ons tuinhok bleek dat net dat zetje vorm te geven dat al een tijdje in de lucht hing. De duiven zagen er in het voorjaar prima uit, vlogen goed, niet te lang, niet te kort maar wel steeds lekker hoog in de lucht. Een teken van goede conditie en goede luchtwegen. Op de website staat bij “Prestaties” al het nodige vermeld. Onze eerste duif van Nationaal ZLU Agen vloog een 7e Nationaal bij de oude duiven. Het is een mooie twee jarige kras bonte duivin die op nest gespeeld werd. Onze eerste Nationaal ZLU Barcelona vloog een 41e Nationaal. Deze prestatie werd gevlogen door een driejarige kras duivin die ook op nest gespeeld werd. Op Barcelona speelden we slechts 5 duiven waarvan er vier op tijd thuis kwamen. Knappe foto’s volgen nog maar hieronder alvast een tweetal foto’s van deze klasse duiven met hun knappe baasjes:)

Nieuwe nokvorst en windveren

In het voorjaar van 2023 (eigenlijk was het vliegseizoen al begonnen) hebben we de houten nokvorst en windveren van het vlieghok vervangen. De oude vorst en windveren waren niet al te best meer en ik wilde ze ook wat breder hebben. Op naar een houthandel in Wormerveer waar we mooi brede zwart geschilderde planken kochten. Het voordeel was dat ze al geverfd waren en het niet meer stonk. Schilderwerk wat stinkt gaat niet samen met goede prestaties in het seizoen dus probeer dat vooral te voorkomen. Eenmaal de planken thuis kon het werk aanvangen…. Maar ja, Andre en ik zaten in de lappenmand en we noemden elkaar al “Krik”en Krak”, zo krakkemikkig waren we bij aanvang van het seizoen:) Gelukkig kwam Ys Kaptein ons helpen en met zijn hulp en kwaliteiten als Timmerman en met de hulp van Joke Dekker werd de klus in enkele uren geklaard! Met de pannen er weer op, hier een daar wat houtjes ertussen en de verbrede nokvorst, bleek de verluchting weer op en top te zijn! Hieronder nog enkele foto’s en wie goed kijkt ontdekt ook nog Ys en Joke. Oh ja, Andre blijkt goed overweg te kunnen met lood šŸ™‚

Plaatsen Schuifdeur in Vlieghok

In de winter van 2022- 2023 hebben we in het vlieghok een schuifdeur gemaakt waardoor twee afdelingen zijn ontstaan. Dit heeft als voordeel dat we in de wintermaanden nu ook duiven in het vlieghok kunnen scheiden. De kleinste afdeling heeft ook een opening naar de ren zodat de hier gehuisveste vliegers overdag naar buiten kunnen. We hoopten ook dat tijdens het vliegseizoen het wat gezelliger voor de duiven in het vlieghok zou worden en dat dmv het ophangen van wat schapjes aan de schuifdeur er wat extra motivatie zou ontstaan. Of de vliegers het in 2023 gezelliger gevonden hebben weten we eigenlijk niet šŸ™‚ maar dat het gezien de uitstekende resultaten voor voldoende motivatie heeft gezorgd is wel gebleken! Bijkomende voordeel: bij het inkorven kun je de deur dicht zetten en zijn de vliegers makkelijk te pakken. Hieronder het resultaat van dit leuke timmer klusje.

Verluchting Aanpassen

Begin maart zijn we hebben we de verluchting van het vlieghok aangepast. De oorspronkelijke verluchting was ongeveer net zoals het was in het seizoen 2008 en 2009. En toen werd er op de ZLU vluchten hard gevlogen. Naderhand werd het hok als schuur gebruikt, verdween het plafond en in de loop der tijd raakte e.e.a. in verval. Totdat we in 2019 besloten om te herstarten. Zo goed als we dachten werd het vlieghok weer terug opgebouwd maar we merkten vorig seizoen dat het nog niet optimaal was.

Alle plafondplaten zijn weer verwijderd. En zie hoe Andre in de weer is om al het duivenstof erachter te verwijderen:) Onze oude Henry stofzuiger werkte nog dus dat is allemaal goed gekomen! Deels nieuwe plafondplaten schuin oplopend in het vlieghok geplaatst waardoor er een schoorsteen effect is gemaakt. Nu ook met schuiven erin om de boel te kunnen regelen want in onze tuin kan het bij westenwind nog behoorlijk waaien.

Deel plafond met lichtdoorlatende plaat in aanbouw.

Inmiddels vlogen de doffers lekker buiten. Met prachtig helder weer vermaakten ze zich dan ook best! Tussen de koffie door hielden we ze in de gaten en af en toe landde er 1 op het hok, nieuwsgiering kijkend wat we allemaal aan het doen waren. Om die plafondplaten een beetje op de juiste schuinte te krijgen hebben we de broedvakken nog zo’n vijf centmeter laten zakken. Dat bleek uiteindelijk nog het meeste werk te zijn geweest.

Aangepast plafond nu met schuiven er weer in.

Uiteindelijk zat alles weer zijn plek en door de schuiven hebben we de mogelijkheid om de gebruikte lucht die afgevoerd wordt te regelen. De doffers weer naar binnen en die waren best wel druk en rumoerig geworden. Nu ik dit schrijf is het alweer een paar weken geleden en door het mooie weer en de goed werkende verluchting zit alles er strak bij. Dat hopen we zo te houden de komende tijd!

In hetzelfde weekend dat we de verluchting aanpasten hebben we ook de oude (niet meer) licht doorlatende golfplaten vervangen door golfplaatjes die wel weer licht doorlaten. Voordeel van deze golfplaatjes is ook nog dat ze niet meer schijnen te vergelen door de zon. Het begint zo weer op een hok 2.0 te lijken!:)

Nieuwe licht doorlatende strook golfplaatjes.

Koppels samenstellen

In Februari zijn Joke en ik een weekje in Limburg op vakantie geweest en heeft Andre de duiven verzorgt. Ik had het stambomenboek mee op reis genomen en heb na een aantal avonden puzzelen de koppels weer op papier staan. En er zitten door de mix met een aantal kweekduiven mooie koppelingen bij! We starten het vliegseizoen 2022 met zo’n 22 koppels nestduiven waarvan ongeveer de helft jaarling is. De andere helft heeft in 2021 de ZLU vluchten Agen en Narbonne gehad en is inmiddels meerjarig.

De huidige lichting jaarlingen gaat opnieuw mee op deze twee genoemde vluchten en voor de meerjarigen gaan we enkele andere vluchten uitzoeken. Om het puzzelen voor de koppelingen wat ingewikkelder maar ook weer niet te ingewikkeld te maken worden de jaarlingen onderling gekoppeld en de meerjarigen ook onderling waarvan een enkele ook op een kweekduif gekoppeld wordt.

Inmiddels zijn we terug van deze korte vakantie in Limburg met oa. een bezoek aan de duivenvrienden Fam. Nix uit Bocholz en Wahlwiller. Afgelopen weekend zijn Andre en ik naar Baarle Nassau gereden voor het inslaan van de benodigde voeren. Voorlopig is onze voer voorraad aangevuld met kweek – en jonge duivenvoer, nieuwe broedschalen en nestmateriaal, een waterbak (groot model) en wat andere kleinigheden. Je kunt zeggen: laat het kweekseizoen maar beginnen…. maar nee hoor, dat wordt nog even wachten om zo ook het gooien van de eerste pen uit te stellen. De jongen zullen dit jaar op de natoer gespeeld gaan worden.

Een volgende keer zal ik wat plaatsen over het verbouwen van het vlieghok. Tot dan!